13 Mayıs 2022 Cuma BAŞKANLIK
A
a

Başkan Ceylan, ''Amacımız sosyal güvenlik bilincini oluşturmak''


Başkan Ceylan, ''Amacımız sosyal güvenlik bilincini oluşturmak''

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Cevdet Ceylan, bu yıl 16’ncınsı gerçekleşecek olan Sosyal Güvenlik Haftası kapsamında düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Başkanlık Binasında bulunan Neşet Ertaş Salonu’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Ceylan, bu tür haftaların toplumda farkındalık yaratma, bilgilendirme ve bilinçlendirme açısından önem taşıdığına dikkat çekerek, “Sosyal Güvenlik Kurumunu herkese tanıtmak, insanlarda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz etkinliklerde, iletişimin her yöntemini kullanarak toplumun bütün kesimlerine ulaşmaya çalışacağız. Hafta boyunca paydaşları ziyaret edeceğiz ve Kurumumuzun faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız” diye konuştu.

2021’de 177 milyar TL sağlık harcaması yapıldı
Doğumdan ölüme hatta ölümden sonra bile hizmet sunan bir kurum olan SGK’nın işlerinin aksatılmasının ve bu Kurumun yıpratılmasının kimseye bir fayda sağlamayacağını, güçlü bir Sosyal Güvenlik Kurumunun güçlü bir Türkiye anlamına geldiğini belirten Ceylan, “Kaliteli, eşit ve erişilebilir sağlık hizmeti sunulması için sağlık hizmeti sunucuları ile sözleşme yapmaya devam ediyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan bütün hastane kapılarını vatandaşlarımıza açtık. Bugün toplam 2 bin 429 sağlık hizmeti sunucusu ile sözleşmemiz bulunmaktadır. Bu noktada vatandaşımızın sağlığını hiçbir zaman maliyet unsuru olarak görmedik. 2021 yılında Kurumumuz ile sözleşmesi bulunan 41 bin 680 sağlık hizmet sunucusuna yapılan 864 milyon başvuru sonucunda 177 milyar TL sağlık harcaması yapıldı” ifadelerini kullandı.

SGK, 2021 yılında 633 milyar gelir elde etti
Ceylan, 2021 yılında SGK tarihinin en düşük açığının gerçekleştiğini vurgulayarak, “Kurumumuz 2021 yılında yaklaşık 633 milyar gelir elde etmiş ve 654 milyar gider gerçekleştirmiştir. Bu dönemde SGK bütçesi 21 milyar TL ile oransal tarihinin en düşük açığını verdi. Gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 96,7 ile kurulduğu günden itibaren en yüksek orana ulaştı” şeklinde konuştu.

Pandemide 30 milyarı aşan ödeme yapıldı
Pandemi döneminde ülkelerin sağlık sistemlerinin gücü sınanırken ülkemizde hiçbir vatandaşımız sağlıktan faydalanamama, tedavi olamama ya da ilaç alamama gibi bir sorunla karşılaşmadığını, sigortalılarımıza, işverenlerimize ve emeklilerimize yönelik sadece sağlık alanında değil sosyal güvenlikleriyle ilgili her konuda kolaylık sağlamak için tüm olanakların seferber edildiğine dikkat çeken Ceylan, “Bu süreçte Kurum olarak sağlık ve güvenlik teşkilatlarıyla beraber 81 ilde 583 hizmet noktasında 32 bin personelimizin özverisiyle 7/24 aralıksız çalışan kurumların başında geldi. Salgın döneminde sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulması için yapılan Kovid-19 test, tedavi ve bakım hizmetleri ödemeleri toplamda 18 milyar TL’yi aştı. Kovid-19 sebebiyle izolasyonda olan sigortalılarımızın hastaneye gitmeden iş göremezlik ödeneği almalarını sağladık ve 13 milyar TL geçici iş göremezlik ödeneği ödedik” dedi.

13,5 milyon emeklimize toplamda 406 milyar TL ödeme yapıldı
Başkan Ceylan konuşmasında, 2021 yılı içerisinde hastalık, analık, iş kazası gibi nedenlerle 7,4 milyon sigortalımıza 3,1 milyon TL geçici iş göremezlik ödeneği ödendiğini, emeklilerimizin refahını artırmak için ise her türlü gayreti gösterdiğini belirterek, “Ortalama 120 güne varan aylık bağlama süresini 10 güne kadar düşürdük ve 2021 yılı içerinde 810 bin kişiye aylık bağladık. Son bir yıl içerisinde Kurumumuzdan aylık alan 13,5 milyon emeklimize toplamda 406 milyar TL ödeme yapıldı” diye konuştu.

Vatandaşlarımızın yüzde 99’u GSS şemsiyesi altında
Tarihi sosyal güvenlik reformunda yapılan en önemli düzenlemelerden birinin de Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili yapılan düzenleme olduğunu ve ülke nüfusunun neredeyse tamamına yakınının Genel Sağlık Sigortası şemsiyesi altına alındığını hatırlatan Ceylan, “Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal sigorta ve sağlık sigortası alanlarında yapmış olduğu bütünleştirici ve etkin çalışmalarıyla, ülkemizdeki sosyal güvenlik kapsamını yüzde 70’lerden yüzde 99’a ulaştırmayı başardı. Bu bilinç ile sağlık alanında da pek çok hizmeti yerine getirmeye, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine eşit şartlarda erişimini sağlamaya devam ediyoruz. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız aylık sadece 150 lira ödeyerek ailece sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri devlet tarafından karşılanmakta iken, 18 yaş altı genç ve çocuklarımızın ilaç ve tedavi masrafları da GSS kapsamında karşılanmaktadır” dedi.

SGK, E-devlette en fazla uygulamaya sahip Kurum
Kurum olarak ilk önceliklerinin 2 milyon işyerinde faaliyet gösteren 24,6 milyon çalışanın, üretenin, alın teri dökenin her şartta yanında olmak olduğunu ve bu kapsamda da 23 farklı teşvik uygulaması ile işverenlerin ve işçilerin yanında olarak istihdamı desteklediklerini, “Teşvikte Kazancım Ne Kadar?” adlı uygulama ile işverenlerin teşvikler ile ilgili akıllarındaki tüm sorulara cevap bulmalarını sağladıklarını belirten Ceylan, “Gururla söyleyebilirim ki, e- Devlet’te yer alan 156 uygulamamızla ve 2021 yılında 305,7 milyon tıklanma sayısıyla e-Devlet’te en çok uygulaması olan ve en çok ziyaret edilen Kurumuz. Çalışma hayatıyla ilgili sorunlara çözüm amacıyla kurulan iletişim hattı ALO170 ile ise, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışındaki vatandaşlardan gelen soru, görüş, öneri, ihbar ve şikayetlerin tek noktadan değerlendirilerek çözümüne aracılık etmeye devam ediyoruz. ALO 170’e 2021 yılında ulaşan yaklaşık 20 milyon çağrının yüzde 93’ü ilk kontakta telefon ile çözüldü. Kalan yüzde 7 ise şikâyet ve denetim gibi ilgili birimlere iletildi” ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı istihdam ile mücadeleye durmaksızın devam ediyoruz
“Hem ülkemizin hem de çalışanlarımızın geleceğini garanti altına almak için kayıt dışı istihdamla mücadelemize durmaksızın devam ediyoruz. Bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerini toplumun tüm kesimlerine ulaşacak şekilde sürdürmekteyiz” diyen Ceylan, “Prim teşviki uygulamaları, veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, risk odaklı denetim faaliyetleri, meslek kodu bildiriminin zorunlu hale getirilmesi gibi uygulamalar ve kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu alanlarda hayata geçirdiğimiz projelerle kayıt dışı istihdamın düşürülmesine önemli katkı sunmaktayız. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2002 yılında yüzde 52,1 seviyesinde olan kayıt dışı istihdam oranını 2021 Aralık ayı itibarıyla yüzde
27,8 seviyesine kadar düşürdük” şeklinde konuştu.
Özverili çalışmalarından dolayı kurum personelimize teşekkür ediyorum
Ceylan, sosyal güvenlik alanındaki başarılarında en önemli payın özverili çalışmalarıyla Türkiye’nin tamamına dağılmış 35 bine yakın SGK personeline ait olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “Bugün Türkiye’nin en önemli kurumları arasında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu kurumsallığıyla diğer kamu kuruluşları tarafından da parmakla gösterilir durumdadır. Bu vesileyle tüm mesai arkadaşlarıma da şükranlarımı sunuyorum. Kurum olarak çalışmalarımıza aynı istek ve azimle önümüzdeki dönemde de devam edeceğimizi ifade ediyor, tek çatı altında 16’ncısını kutladığımız Sosyal Güvenlik Haftasının ülkemizin tüm kesimleri için kutlu olmasını, yapacağımız etkinliklerin sosyal güvenlik bilinci ve anlayışının yaygınlaştırılmasına katkı sağlamasını diliyorum.”

Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri başlıyor
Her yıl 16 Mayıs’ı içine alan hafta olarak kutlanan ‘Sosyal Güvenlik Haftası’ bu yıl 16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumu teşkilatının bulunduğu Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşmasına yönelik etkinlikler çerçevesinde kutlanacak. Haftanın finali ise 20 Mayıs Cuma gerçekleştirilecek resepsiyonla sona erecek.

Fotoğraf Galerisi
Belgeler

Video Galeri