5 Aralık 2022 Pazartesi SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
A
a

Network Toplantıları Samsun’da Yapıldı


Network Toplantıları Samsun’da Yapıldı

Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi projesi kapsamında kadın girişimcilerin mesleki becerilerini ve iş yapabilme kapasitelerini artırmak, birbirleriyle iletişim kurmalarını ve bilgi alışverişinde bulunmalarını sağlamak amacıyla yapılan Network toplantılarının yedincisi 5 Aralık günü Samsun’da gerçekleşti.

Samsun Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ünal Kaya Toplantının açılışında yaptığı konuşmasında; “Projenin yola çıkış amacı; ülkemizdeki kayıt dışı istihdamla mücadele sürecinde dezavantajlı grup olarak nitelendirilen kadınların mağduriyetlerine ve girişimcilik deneyimi açısından yaşadığı sıkıntılara da çözüm aramaktır. Women-Up projesi ile Türkiye’de kayıtlı kadın istihdamını artırmak ve girişimci kadınları rekabete daha dayanıklı hale getirmek hedeflenmektedir” dedi.

Network toplantılarda kadın girişimcilere marka yönetimi, rekabet ve pazarlama gibi konularda bilgiler veren Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baş sunumuna “Aramızda işletmesini büyütmek istemeyen yoktur. Ama büyümeyi nasıl sağlayacağız, ne zaman sağlayacağız? diyerek başladı. Sunumunda küçük işletmelerle büyükleri karşılaştırırken “küçük işletmelerin avantajı, gelen taleplere göre daha esnek olmasıdır” diyen Baş, imalat sektörü ve hizmet sektöründeki fiyatlandırmanın farklı olması gerektiğini vurgularken “maliyet artı kâr yönetimi hizmet sektöründe kullanılmamalı” dedi. Ülke olarak etkin marka yönetimi yapamadığımızı söyleyen Baş, pazarlama dinamiklerinin her an değiştiğini unutmamamız gerektiğini, rekabet avantajı sağlamak için her koşula uyum sağmamamız gerektiğini ifade etti.

KOSGEB Samsun İl Müdürü Nebehat Livaoğlu’nun da misafir olduğu Samsun programında, proje faydalanıcıları teşvikler ve uygulamalar hakkında kendisinden bilgi aldı. Livaoğlu, “Günümüzde artık üretim yapmanın kolay, pazarlama yapmanın zor olduğunu anlamamız lazım” dedi. Livaoğlu, salondaki KOSGEB desteklerinden “girişimcilik desteği” alan katılıcımaları örnek göstererek diğer katılımcılara “yapacağınız her işlemde KOSGEB uzmanlarından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz” dedi. KOSGEB desteklerinin her zaman güncellediğini hatırlatan Livaoğlu, e-devlet üzerinden KOSGEB’in online eğitimlerini takip etmelerini tavsiye etti. Kuruluş desteği, kredi desteği, işletmenin ikinci yılında performans desteği olarak 25 bin TL’lık destek, makine ve ekipman alım desteği gibi birçok KOSGEB desteğinden bahseden Livaoğlu, ayrıca marka tescili yaptırmanın da önemine değindi.

E-ticaret uygulamaları hakkında bilgi vermek üzere Samsun’da sunum yapan Hepsiburada firmasından Anıl Koçak sunumunda; e-ticaretin genel ticarete oranı, kişi başına düşen e-ticaret harcamaları, e-ticaretin illere göre dağılımı, ürün yönetimi, stok yönetimi, maliyet ve fiyat yönetimi, hakkında bilgiler verirken Hepsiburada üzerinden satış yaparken nelere dikkat edilmeli ürün içerik ve görsellerin satışa olan etkisi nedir sorularını da yanıtladı.

Samsun’da rol model kadın işveren Aysunzade Tekstil firmasının sahibi Aysun Macit konuşmasında, iş yaşamına 1989 yılında tekstil sektörüne küçük bir atölyede vasıfsız işçi olarak başladığını, her gün “yeni ne öğrenebilirim?” diye işe gidip geldiğini ve kendine gerçekçi hedefler koyduğunu ve bu amaçla da 2016’da KOSGEB’den 50 bin TL’lik girişimci desteği aldığını anlattı. Macit, Amacım tekstil sektöründe daha iyi ve daha yeni işler yapabilmekti, bizler çalışırken farklı şekillerde mağdur edildik. Benim bir diğer amacım da çalışanlarımı mağdur etmemekti” dedi. Başlangıçta 150 metrekarelik bir alanda 7 makine ile çalışmalara başladığını belirten Macit, 2018 yılında ise çok çalışarak 4 bin 200 metrekarelik yeni bir iş yeri kurmayı başardığını ifade etti. Askeri üniformadan, dünyaca ünlü markalarının ürünlerine kadar çok farklı alanlarda üretim yaptığını belirten Macit, şu anda 320 çalışanı olduğunu belirtti. Şimdiye kadar hiç kayıt-dışı çalışanı olmadığını, işverenlerin kârlılığı buralarda aramaması gerektiğini vurguladı. Macit, katılımcılara hedeflerini her zaman büyüterek iş yaşamında var olmaları gerektiğini anlatırken kendisinin de bu hedefle BAFRA OSB’de 10 dönümlük yeni bir yer tahsisi yaptığını ve 500 kişilik bir kadroyla üretime yeni yerinde devam edeceğini söyledi. Macit, alaylı olarak başladığı iş yaşamından şimdiki büyüklüğe gelmesinde en önemli etkenin “ekip çalışmasına inanması” olarak belirtti. “Bildiğiniz işi cesaretle ve inanarak yaparsanız başaramayacağınız hiçbir şey yok” diyen Macit, markalaşmanın da önemini vurguladı.

Fotoğraf Galerisi
Belgeler

Video Galeri